Slalåminnlæring med eller uten gjerde? Og litt av hvert ellers….

Hvordan trene inn slalåm med ny hund var det store spørsmålet….Når jeg skulle begynne slalåminnlæringen med Bailey i sommer var han midt i puberteten, og mildt sagt fjern å trene med. Derfor la jeg innlæringen på is til jeg fikk tak i gjerde til slalåmen. Når den kom på plass løsnet det veldig og han syntes det var kjempegøy, pubertet eller ikke. Har trent med det i hele høst, sendt inn fra foskjellige vinkler, gått på begge sider, foran og bak. Alt har gått strålende. Så kom den dagen jeg valge å ta av den ene på midten.”>

Da dro han forbi neste pinne, men da han ikke kom seg inn igjen, så skjønte han raskt at det var jo ikke spes lurt. Neste gang gikk det bra, og jeg tenkte at dette var jo meget lovende, da skjønner han tydeligvis raskt tegninga. Trente sånn en stund og tok så av en til, det gikk også bra. Men neste gang vi skulle ta av da begynte det å balle litt på seg, stor fart inn i slalåm, helt til gjerde tok slutt, smatt forbi pinnene til neste gjerde. Veldig tydelig at fokuset var på gjerde og ikke slalåmpinnene. Og sånn fortsatte det, veldig fokus på gjerdet! Til slutt så ble jeg så irritert, at jeg tenkte at dette gidder jeg ikke. Har da aldri opplevd at slalåminnlæring har tatt så mye tid og gitt så lite igjen. Bestemte meg i begynnelsen av desember for å “vrenge” av de resterende gjerdene, og ta det derfra. Han begynte nok en gang å smette forbi pinner, så da tok på ham båndet en kveldstrening så han ikke fikk muligheten til å gå feil. Han ble litt usikker på hele situasjonen, men gikk sakte men sikkert igjennom. Neste dag tok jeg av båndet for å teste, og YES han hadde skjønt det. Gikk fortsatt sakte, men i alle fall riktig på venstreføring. På høyreføring slet vi litt mer av en eller annen grunn, vi har jo trent like mye på begge sider med gjerdet. . Nå har vi tatt opptil flere økter hver eneste dag med slalåm og det går stadig bedre, det er virkelig i ferd med å løsne. Farta blir stadig bedre og det blir mindre og mindre feil. Nå gjelder det å se om det funker andre steder med mere stress rundt… men uansett så er jo det også en treningssak.
Nedenfor en liten filmsnutt fra trening i romjula 🙂

Konklusjonen er vel egentlig at jeg er usikker på om innlæring med gjerde er det rette, men jeg ser helt klart verdien av trening med det i andre sammenhenger. Ser spes på de hundene som har trent hos meg ukentlig i høst, som allerede hadde slalåm inne, men som ikke hadde spes rask slalåm og ikke selvstendig slalåm. De har virkelig hatt en oppblomstring på slalåm i høst, som nå har gitt gode utslag også i konkurranser.
Treninger i høst ETC ETC
Når jeg først er inne på de som har trent her i høst, så må det nevnes at enkelte her har hatt en sinnsykt bra framgang. Det har vært sååå moro å følge dem i høst, og vi har jobbet med motivasjon, motivasjon og motivasjon………….. på både hund og fører. Føler de er på rett vei, og nå må de “bare” overføre dette til konkurranser også. Jeg tror at blant disse ekvipasjene, er det noen som absolutt kan bli lanslagsaktuelle en dag, hvis progresjonen fortsetter og de fortsetter og jobbe hardt og målbevisst:) Jeg følger med i spenning!
Etter å ha sett litt på konkurranser i høst -både offisielle og klubbkonkurranser, har jeg blitt litt forundret over enkelte ekvipasjer som har vært i gamet noen år nå, som nesten bare blir dårligere og dårligere… de går rett og slett bakover rent bokstavelig talt også . Vel og bra og rygge innimellom, men ikke gjennom hele løpet kanskje? Ja, ja hver får trene som de vil, men kanskje ikke alle treningssamarbeid som er like bra kan det virke som…. :0
I starten med ny hund kan nok fort diskprosenten bli rimelig høy, men etter noen år i gamet med samme hund bør den vel muligens være noe bedre enn 80-90 %?
Men : dette er nok noe jeg ikke minst kommer til å få smake selv -og det ganske så snart. Bailey er nemlig påmeldt til sitt første offisielle stevne på Moelv i februar, og vi er jo litt team KAOS enda… hehe… men får i alle fall håpe vi får grepet på det etterhvert 😀
Ellers håper jeg vi får fortsette å trene i Odalen uttover nyåret også, har veldig godt av å bli pirket på og få massevis av utfordringer. Så har man jo selvsagt satt seg noen mål for kommende sesong, og med Diva er det først og fremst opprykk til kl. 3 (eliten)både i hopp og ag. Bailey skal jo også i ilden, men vanskelig å ha noe konkrete mål med ham enda, så målet får vi si er å få til noen bra løp etterhvert.
Ønsker alle et riktig godt nytt år!!!

Leave a Reply